Trendovi

Mnogi se pitaju kako će tržište rada izgledati za 10-15 godina. U načelu, svi se slažu da će biti protkano ICT-em i većinom globalno, možda manje vezano uz fiksna radna mjesta.

Prema istraživanju EIU-Ricoh Future Work – laid out report, zanimljivo je vidjeti da će razvojem tehnologije doći do automatizacije većine poslova (čak 47% poslova) koji se rade na dnevnoj bazi, dok će se od radnika tražiti kreativnost i inovativnost u poslovanju te socijalne vještine. S druge strane, zbog razvoja tehnologije, radna mjesta će biti fleksibilnija, odnosno biti će sve manje potrebe za fiksnim radnim mjestom, a posao će se moći raditi s bilo kojeg mjesta u svijetu. Ta fleksibilnost i misija i vizija kompanije će biti motivatori za privlačenje i zadržavanje talenata u kompanijama. S druge strane, moglo bi doći do povećanja povremenog i privremenog zapošljavanja radnika, što će kod nekih izazvati nesigurnost (oni koji će davati veći naglasak na sigurnost radnog mjesta će biti pošeljniji poslodavci), ali i slobodu rada za više tvrtki odjednom. Kompanije bi mogle postati “rojevi” individualnih stručnjaka. Radnici sa fleksibilnim radnim mjestom i uvijetima rada su motiviraniji, inovativniji i produktivniji, tako da mnoge kompanije već danas koriste takav način rada (od kuće) ili su u procesu implementacije istog. Menadžment kompanija će, također morati prilagoditi svoj stil upravljanja, odnosno “omekšati” svoj pristup upravljanju organizacijama i ulagati energiju u dobrobit i razvoj zaposlenika.

Izazove vidim u zbrinjavanju radne snage koja će biti višak dolaskom automatizacije te višak poslovnih prostora. Mislim da bi države trebale razmišljati dugoročno i omogućiti ljudima kojima prijeti gašenje radnih mjesta dodatnu edukaciju za vještine potrebne vremenu koje slijedi. Kad pomislim samo na Hrvatsku u tom razdoblju, malo me zabrine sve to. Čini mi se da ćemo se mi i za 10-15 godina baviti politikom, podjelama i gdje je tko bio ’45 ili ’91…

Uglavnom, da ne ulazim sad u neke prevelike analize, pročitajte si report i donesite zaključke sami. U svakom slučaju, svi moramo promišljati o svojoj karijeri vipe nego ikad prije i konstantno se educirati i mijenjati. Jedino na taj način ćemo si osigurati kakvu takvu konkurentnost u vremenima koje dolaze.